poseidonsdisciples.blogg.se

Poseidon var havets och flodens gud. Poseidons lärjungar är två tvillingbröder som har förälskat sig i laxfiske. På denna blogg kommer ni kunna läsa om deras fiske äventyr, mestadels efter lax i bland annat Lagan, Ätran och Mörrumsån

Mörrumtripp

Kategori: Allmänt

Denna veckan har vi varit iväg på en liten minisemester i vackra Mörrumsån. Resan började i måndags med att vi på uppdrag av Kronolax höll en liten introduktion av fiske för den lokala fotbollsföreningen. Evenemanget började vid 12 tiden, innan dess hade förberedelser fixats. Mellan 12.00 och 15.00 fick vi möta en massa entusiastiska barn och ungdomar. De fick prova på att kasta med haspelspö men även flugspö, under instruktioner av oss så klart. Vi satte ut små cirklar på fotbollsplanen och om man träffade så berättade vi att man kunde vinna fina priser. Alla barnen fick var sitt pris såsom drag, tidningar, kataloger m.m. i stort sett en mycket lyckad "kurs" och barnen verkade uppskatta det mycket.
 
Efter detta for vi tillbaka mot Mörrumsån. Kvällsfisket ägnade vi på Pool 1, 2 och 4. Denna kväll/natt bjöd på otroligt mycket fisk, ingen på land dock. Ingen underdrift att säga att vattnet bokstavligen kokade med fisk som hoppade. Hur som helst lyckades ingen vad vi såg, landa någon fisk.
 
 
Måndagens fiske och kurs hade satt sina spår, därför kom vi inte upp förrän närmare 10 tiden på tisdagsmorgonen. Förmiddagens fiske bedrevs på samma ställe som kvällen innan. Vid lunchtid upphörde fisket och istället återvände vi till stugan för att laga lite mat. Till vår förtjusning låg vår stuga precis vid Pool 1, så fisket kunde återupptas snabbt efter vår måltid, vilket för övrigt bestod av fläskytterfilé och sötpotatis.
 
 
Tisdagen rullade på utan mycket som egentligen hände. Såg mycket fisk men som sagt ingen som ville bita. Fick lägga fokus på annat än att fånga fisk, bara att njuta av naturen och fiskets kamratskap är minst lika härligt. Kvällen inföll och pannlamporna togs fram. Fisket bedrevs fram till och med en bit efter midnatt. Sedan beslöt vi oss för att återvända till stugan för att sova.
 
 
På onsdagen kom vi upp lite mer i tid. Efter frukosten beslöt vi oss för att åka till Vittskövleområdet, ett mycket vackert område. Väl framme möttes vi av ett helt tomt fiskevatten. Flera hundra meters vatten helt för oss själva. Efter ett par rundor pausar vi med den obligatoriska kaffepausen. Vi sitter och diskuterar flugval när Philip utbrister: "Man kanske ska bryta trenden och sätta på en stor fluga" Sagt och gjort så byter han fluga. När jag väl knatar bort mot en annan del av området står han och pratar telefon och jag tänker "fiska istället för att stå där och tjabba". Några minuter senare hör jag ett vrål.. SIMON!!!!!! Jag kan bara ana vad som händer, Philip har krokat en fisk. Springer bort mot där han fiskar och ser han spö buga sig djuuupt. Ett magnifikt plask som visar att detta inte är en liten fisk. Sen händer det som inte får hända, fisket släpper. Fan också. Nu börjar diskussionerna om vad man kunde gjort annorlunda men vi båda konstaterar att allt utfördes till synes oklanderligt. Detta är också något märkligt som vi märkt vid, att väldigt många tappar fisk. Inte så att en eller två släpper utan majoriteten av all fisk vi sett här i Mörrumsån, den släpper. Jaja det är inte alltid meningen att man ska gå vinnande ur varje kamp
Efter detta beslöt vi oss för att åka tillbaka till stugan för lunch som för övrigt bestod av pasta och skinksås. Väl efter lunch och kaffe började vi städa undan i stugan. Jag gick ner på Pool 1 medans brorsan avslutade sitt fiske och vilade istället. Fiskade i Poolen helt ensam, ingenting alls. Frustrerande att se så mycket fisk men inte lyckas lura någon. Mörrumresan var över för denna gången. Helt okej resultat när någon av oss i alla fall känner fisk. Hoppas på att kunna återvända till Mörrumsån snart igen.
/Simon

Mörrumsfiske!

Kategori: Allmänt

Philip har haft praktik i Mörrumsån denna och förra veckan. Mycket fisk inrapporterade gjorde att man blev mycket sugen på att ge Mörrumsån en chans. Sagt och gjort fixade Philip in mig på en dags fiske i Mörrumsån. Jag anlände i Mörrum igår kväll och fick en rundtur längs ån. Brorsan beskrev utförligt var fisken brukade ta i de olika poolerna. Hans råd var att fiska pool 2 på rättsida. Vi steg upp vid klockan 04.00 imorse och påbörjade fisket i pool 2 vid 05.00. 
Redan första rundan var Philip i en fisk i bra storlek. Ett stort plask och sen var den borta. Väldigt mycket fisk visade sig i ån. Philip fick nöja sig med att fiska fram till halv sju eftersom hans började jobba vid sju. Jag fiskade vidare i pool 2 hela förmiddagen. Mycket fisk som visade sig och en hel del krokade i pool 2, både norra och södra sidan men tyvärr tappades fiskarna en efter en. Efter lunch vilade jag lite i gräset. Efter tuppluren gick jag till pool 1 för att testa. Bra tryck i vattnet gjorde första biten lite svårvadad men efter strömpartiet kom lite lugnare vatten och fin grusbottnen. Jag la ett långt kast mot en buske på motsatt sida. Drog försiktigt in lite lina, då plötsligt kände jag en liten stöt i flugan, sten? Botten? Jag drog ett par snabba, korta tag i linan och PANG smällde det på en fisk. Bromsen på Classic:en spändes ordentligt och fisken drillades ganska hårt. Lite rusningar och knyckningar men ganska snällt så kom fisken in och landandes med hjälp av brorsan. En silverblank lax. Min första Mörrumlax på min första fiskedag någonsin i Mörrumsån, bra utdelning. Stort tack till brorsans alla tips och trix. Även Mattias Pol ska ha en eloge för hans taktiktips!